Screenings bij Lumière Cinema

Bij Lumière Cinema zie je de nieuwste arthousefilms, duik je samen met makers in de boeiendste films en documentaires en beleef je nogmaals die ene filmklassieker op het witte doek.

De films ‘Vraem Luuj’ van Sergej Kreso en ‘Papieren Land’ van Marie van Vollenhoven en Shahib Sidow worden samen getoond. Na afloop vindt er een Q&A plaats met de makers.

Film: Vraem Luuj (2012)
Sergej Kreso

Sergej Kreso is geboren in 1963 in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Hij studeerde journalistiek aan de Universiteit voor Politieke Wetenschappen. Tijdens de oorlog in 1993 vluchtte hij naar Nederland, waar hij zijn carrière als filmmaker en journalist voortzette. Kreso’s persoonlijke fascinatie met de mens, zijn afkomst, identiteit en aanpassings- vermogen wordt gereflecteerd en verkend in ‘Vraem Luuj’, over de kracht van de taal als een vormende factor in het verkrijgen van een nieuwe identiteit. Kreso’s films zijn vertoond op vele internationale filmfestivals en bekroond met prestigieuze prijzen, waaronder de ’Prix Circom 2013 – Best documentary about minorities in society’ voor de film ‘Vraem Luuj’.

Film: Papieren Land (2018)
Marie van Vollenhoven & Sahib Sidow

Marie van Vollenhoven is kunstenaar, multimedia theatermaker en docent. In 2018 maakte zij de film ‘Papieren Land’ samen met Shahib Sidow. Shahib woont al twintig jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland, nadat hij op negenjarige leeftijd met zijn moeder en broertjes thuisland Somalië ontvluchtte. In deze documentaire maakt hij de balans op in een vloeiende mix van woord, muziek en performance. Regisseur en goede vriendin Marie van Vollenhoven plaatst zijn verhaal in een witte ruimte die ze voortdurend transformeert en animeert. Met het oproepen van Shahibs verloren jaren stelt de film de vraag hoe ver goede bedoelingen reiken, zowel op het vlak van vriendschap als van bureaucratie.

De vertoning van ‘Raofelren, Seer &’t Leve’ door Richard Dols is de premiere van de film en de afsluiter van het het festival. Richard zal met een kort praatje zelf de film introduceren.

Film: Raofelren, Seer &’t Leve (2019)
Richard Dols

Richard Dols, documentairemaker, Maastricht. Vanuit stichting Zuyderzigt worden eigen projecten geïnitieerd voor de ontwikkeling van documentairefilms. Op Once Upon A Town is de meest recente documentaire ‘Raofelren, Seer &’t Leve’ te zien. Deze film is een poëtische mozaïekvertelling over Maastricht en enkele van haar inwoners die ieder op een eigen wijze invulling geeft aan de stad.  Wat beweegt en bindt hen om te doen wat ze doen? Waar halen zij hun inspiratie vandaan? De Mestreechter Geis waart rond.