Rondleidingen

Door middel van rondleidingen worden delen van Maastricht geactiveerd en vanuit een nieuwe invalshoek benaderd. Ervaar de geuren in de wijk, luister naar de verhalen die op straat liggen, krijg ondernemersadvies van ervaringsdeskundigen in de stad en ontdek de reizen die groenten uit de pluktuin hebben afgelegd in het verleden.

Tanja Schell, Geurlab

Titel: Scenttour

Geurarchitect, olfactory designer en parfumeur, Tanja Schell, neemt je mee op een ontdekkingstocht door De Ravelijn en het Frontenkwartier waarbij herinnering, migratie, en de geschiedenis van geur samenkomen in de ervaring van de stad en wijk.

Doe stevige schoenen aan. Bij regen wordt het programma aangepast.

Zaterdag 19 oktober 11:00 – 12:00 Atelier gebouw Ravelijn Mariabastion 50

Floor van Spaendonck, Bureau Europa

Titel: Verhalen Ophalen

Floor van Spaendonck, de nieuwe directeur van Bureau Europa is ook nieuw in Maastricht, toch geeft zij ons op zaterdag een rondleiding door de stad. Als nieuwkomer gaat ze op onderzoek in de wijk en gaat in gesprek met inwoners om zo te leren wat er leeft. Vanuit Ateliergebouw Ravelijn vertrekt ze met een groep verzamelt ze verhalen in de wijk.

Zaterdag 19 oktober 13:30 – 14:30 Atelier gebouw Ravelijn Mariabastion 50

Titel: New Fashion Narratives

Op zondag zal Floor van Spaendonck bij Bureau Europa een rondleiding geven door de huidige tentoonstelling van Fashionclash ‘New Fashion Narratives’.

Zondag 20 oktober 13:00 – 14:00 Bureau Europa Boschstraat 9

Farèn Sallak, eigenaar van Farèn

Titel: Leaving my fatherland

Ondernemer en restauranthouder Farèn Sallak neemt je mee langs allerlei ondernemers in de Frankenstraat met een migratieachtergrond. Na een introductie in haar eigen zaak, Farèn, neemt ze je mee langs bekende winkels in de Frankenstraat om samen de eigenaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over het runnen van een zaak. Welke tips zijn er voor nieuwe starters in Maastricht?

Zondag 20 oktober 11:00 – 12:30 Farèn Frankenstraat 200

Daniela Tasca, onderzoeker en schrijver

Titel: Italië begint in Maastricht

‘Italië begint in Limburg’ claimde een journalist in de jaren ‘50. Onderzoeker en schrijfster, Daniela Tasca, onderzoekt de geschiedenis en het heden van Italiaanse migranten in Nederland. Met foto’s uit de archieven van het Regionaal Historisch Centrum Limburg neemt ze een ieder mee naar locaties waar de portretten zijn genomen. Daar zal ze haar kennis delen over de geschiedenis van Italianen in Maastricht en gaat ze op zoek naar verhalen van Italianen uit de stad.

Zondag 20 oktober 14:00 – 15:30 Maastricht station Stationsplein 27

Karin Bartels

Titel: Bedevaart naar de vindplaats van verloren voorwerpen (zie kunstinterventies)

Karin Bartels is een beeldend kunstenaar met een achtergrond in grafisch ontwerp, mode, hedendaagse sieraden. Ze studeerde in Amsterdam aan de Gerrit Rietveld Academie en aan het Institut des hautes études en arts plastiques (IHEAP) in Parijs. Artistiek onderzoek, proces, Atlas, archief, verbeelding, toeval en verhalen spelen een belangrijke rol in haar werk. Tijdens Once Upon A Town zal zij vergeten en verloren voorwerpen inzetten om een tocht te lopen die eindigd bij de Antonius van Paduakerk in Nazareth.

Beide dagen 11:00 – 12:30 Maastricht station Stationsplein 27