Once Upon A Town is een stadsfestival met verhalen over (on)bekende creatieve makers en lokale legendes. Het festival is een ode aan Maastricht, haar inwoners en de eeuwenoude traditie om verhalen (door) te vertellen.

Het thema van dit jaar is Migratie. De beweging van mensen van de ene plek naar de andere. Tijdelijk en permanent. Van Daalhof naar Wittevrouwenveld en van Syrië naar Sint Pieter. Once Upon A Town beweegt de bezoeker aan de hand van 3 routes (Migratie, de Stad & Kunst en de Mens) door de stad en haar wijken. Je krijgt een uniek kijkje in de wereld van kunst, architectuur & design en je maakt kennis met de verhalen en de mensen die ze (door)vertellen.

De routes zijn gevuld met workshops, lezingen, locale documentaires, presentaties, screenings, (geur-en luister) rondleidingen, optredens, open ateliers & buurthuizen en etentjes op (on)bekende locaties. Uiteraard ben je vrij om je eigen route samen te stellen. Wil je niks missen? Volg ze dan gewoon allemaal!

Bureau Europa werd in 2006 opgericht als NAi Maastricht, een dependance van het voormalige Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Sinds 2013 opereert de organisatie onafhankelijk als Bureau Europa, platform voor architectuur en design.
Als presentatieplatform en netwerkorganisatie presenteert Bureau Europa tentoonstellingen, lezingen, workshops, rondleidingen door de stad en andere discursieve activiteiten op het gebied van architectuur, stedenbouw en vormgeving. Vanuit een maatschappelijk perspectief wil Bureau Europa kennisproductie en talentontwikkeling bevorderen binnen het culturele domein. Deze doelstellingen krijgen vorm in culturele projecten binnen het instituut en in de openbare ruimte. Bureau Europa richt zich primair op de gedeelde sociale agenda van Europa en de Euregio Maas-Rijn.

Met haar programma ambieert Bureau Europa de analyse van de ontworpen omgeving te activeren en uit te breiden door middel van samenwerkingsverbanden en projecten die nieuwe verhalen vertellen over onze steden en omgeving. De onderwerpen die we adresseren omvatten onder meer de structuur van informatie, het interieur en de stad, voedselproductie, veiligheid en distributie, de toekomst van werk, de geschiedenis en migratie van ambachten (in relatie tot schaarste en technologische acceleratie), en nieuwe economieën en oude grenzen. Meer informatie op www.bureau-europa.nl

Partners