Buurthuizen

Buurthuizen liggen verspreid over de 51 woonwijken van Maastricht. Zij stellen hun ruimte beschikbaar aan Once Upon A Town om verschillende activiteiten te organiseren maar dragen ook hun steentje bij. In de buurthuizen zullen de studenten DBKV Het Grote Migratiespel met je spelen, de studenten van MAMDT voeren er interventies uit om verhalen te verzamelen, regie studenten Reinout en Sander bezoeken elke locatie om jong en oud te betrekken bij toneel- en poëzie activiteiten, en cliënten van Vluchtelingenwerk Maastricht presenteren hun talenten en interesses. Ook een aantal lezingen vinden plaats in de buurthuizen en sommige rondleidingen zullen vertrekken vanuit deze ontmoetingscentra.

Buurtcentrum Sint Pieter

Het doel van Buurtcentrum Sint Pieter is om zonder winstbejag lokalen en gebouwen te beheren ten dienste van de gemeenschap van Sint Pieter, Jekerdal en Villapark. Alle ruimtes staan ter beschikking van groepen, verenigingen, sociale instellingen en buurtbewoners, opdat zij daarin sociaal-culturele activiteiten kunnen ontplooien. De stichting streeft ernaar de gebruikers zoveel mogelijk te laten ervaren dat het hun eigen buurtcentrum is.

Activiteiten

Op zaterdagochtend kun je het weekend goed beginnen met een proefles Tai Chi door zal Riny Gilissen. Tijdens deze activiteit kun je kennismaken met losse oefeningen van zowel tai chi als van de medische Qi gong.

Bij dit buurthuis zijn ook ondergebracht: Interventie door studenten MAMDT, ‘The Narrative’, Het Grote Migratiespel door studenten Fine Art and Design in Education, Lezing Maurice Hermans, Reisverhalen door cliënten van Vluchtelingenwerk Maastricht/ Heerlen Media en Rama.

CNME Natuurtuinen, Jekerdal

Elkaar ontmoeten in een echt groene omgeving. Dat biedt Natuurtuinen Jekerdal van CNME in Maastricht. Natuurtuinen Jekerdal ligt midden in het Jekerdal, vlakbij de rivier de Jeker. De vallei wordt omringd door de Sint Pietersberg en de Cannerberg en grenst aan het Jekerdalpark. Het belangrijkste doel van CNME is het verbinden van mensen en natuur in Maastricht en de regio. Ze betrekken burgers, bedrijven en overheden bij hun natuurlijke omgeving en zo creëren we draagvlak voor duurzaam handelen. Dit doen ze op basis van verschillende expertises.

Activiteiten

Expert ecologisch beheer Gijs Ketelaars, verzorgt een rondleiding over planten in de omgeving van de CNME natuurtuinen in Jekerdal. Daarbij zal hij vanuit zijn expertise inzicht geven op de beleidsvorming en praktijk rondom het classificeren van inheemse en exotische plantensoorten en het beheer en behoud van landschap.

Bij dit buurthuis zijn ook ondergebracht: Wild edibles and the time tunnel – food activity by Jorge and Joey, Interventie door studenten MAMDT, ‘The Narrative’ en Het Grote Migratiespel door studenten Fine Art and Design in Education.

Huiskamer Heer ‘Sjuif a-en’, Heer

Sjuif a-en is een initiatief van bewoners van Heer in samenwerking met Buurtnetwerk Heer en is ontstaan uit de behoefte aan een laagdrempelige ontmoetingsruimte voor iedereen in de wijk. Sinds 1 juni 2017 is in de Gerard Walravenstraat 92A het inloophuisje voor de buurt geopend.

Activiteiten

Op zondag 20 oktober zullen de vaste bezoekers van Sjuif a-en verhalen vertellen en herinneringen delen over de Maastrichtse geschiedenis en migratie tussen Maastricht en Heer.

Huiskamer Daalhof

De Huiskamer van Daalhof is 10 jaar geleden ontstaan uit een initiatief van het Buurtplatform Belfort-Daalhof in samenwerking met Geestelijk Gezond Maastricht. Het idee was om een mogelijkheid te scheppen voor alle bewoners van Daalhof om een middag gezellig bij elkaar te zijn. Gelegen aan de zijkant van het Atrium, naast de kerk.

Al 10 jaar lang is op meerdere dagen per week De Huiskamer in ’t Atrium beschikbaar voor iedereen die gezelschap zoekt, een potje wil biljarten of gewoon even wil praten. Maar ook voor bewoners die samen willen breien en haken of gewoon een spelletje scrable willen spelen. Daarnaast zijn in de Huiskamer ook initiatieven ontstaan en uitgevoerd zoals oorlogsverhalen.

Activiteiten

Vertelling en workshop klei, schilderen en collage door Jasmijn Devens

Titel: 1000 Goddesses Gathering

Tijdens de 1000 Goddesses Gathering zal ondernemer, kruidengeneeskundige en reiki therapeut Jasmijn Devens het verhaal van de duizend godinnen delen. Deze eeuwenoude profetie over de samenkomst van duizend godinnen spreekt over grote veranderingen op aarde en het aanbreken van een tijdperk van vrede.

In een gemoedelijke omgeving mag iedereen plaatsnemen en geïnspireerd door de vertelling met klei, verf en collage een verbeelding van het verhaal creëren.

Bij dit buurthuis zijn ook ondergebracht: Reisverhalen door Nieuwe Inwoners van Vluchtelingenwerk Maastricht/ Heerlen Ranen en Samer, een interventie door studenten MAMDT, ‘The Narrative’ en Het Grote Migratiespel door studenten Fine Art and Design in Education.

 

activiteiten
Buurtcentrum Sint Pieter’
Za Zo 11:00 – 17:00 Buurtcentrum Sint Pieter
Pastoor Kribsweg 14a
Tai Chi proefles Tai Chi Proefles Za 11:00-12:00 Buurtcentrum Sint Pieter
Pastoor Kribsweg 14a
activiteiten ‘CNME, Natuurtuinen Jekerdal’
Zo 11:00 – 17:00 CNME, Natuurtuinen Jekerdal Drabbelstraat 7
Exoten rondleiding door Gijs Ketelaars
Exoten Rondleiding
Zo 13:00 -14:00 CNME, Natuurtuinen Jekerdal Drabbelstraat 7
Exoten Rondleiding
Zo 15:00 – 16:00 CNME, Natuurtuinen Jekerdal Drabbelstraat 7
activiteiten ‘Huiskamer Heer, Sjuif a-en’
Huiskamer Heer, Sjuif a-en’
Gerard Walravenstraat 92A
Verhalen luisteren door oud bewoners van de stad
Sjuif a-en voor lokale verhalen
Zo 13:00 – 16:00 Huiskamer Heer, Sjuif a-en’
Gerard Walravenstraat 92A
activiteiten ‘Huiskamer Daalhof’
Huiskamerverhalen in Daalhof
Zo 13:00 – 17:00 Huiskamer Daalhof Penatenhof 101
1000 goddesses gathering door Jasmijn Devens
1000 Goddesses Gathering
Zo 14:00 – 15:00 Huiskamer Daalhof Penatenhof 101